За коучинга

За коучинга

Коучингът е много неща. Той е една от най-новите и бързоразвиващи се професии. Все повече хора, особено на високи управленски позиции, избират да работят с коуч, защото това допринася за тяхното личностно развитие, за повишаване на ефективността им и за по-успешно постигане на професионалните и личните им цели. И това са доказани факти.

Коучингът за мен е по-различно нещо. Моите учители и пътеводители в света или по-точно в магията на коучинга са Гери и Пламен от Intunity Coaches. За мен коучингът е едно пътуване в себе си, в частите от теб, които избереш да посетиш и точно докъдето пожелаеш да стигнеш. Той е присъствие, пространство и любов – дори и най-вече към болките, раните и несъвършенствата ти. Това е подарък за теб и за Голямото ти Аз, което често глупаво и неразумно подчиняваш на Малкото. Коучингът може да бъде откровение. В него се вярва, че всеки човек е естествено креативен, цялостен и ресурсен и той вече има всичко необходимо, за да постигне това, от което истински се нуждае.

Коучингът е в силните въпроси, идващи от човека. Коучингът е в отговорите, които човек си дава. В ginga хороскопът аз питам, а ти можеш да оставиш въпроса да покълне и да наблюдаваш какво ще се роди.

Бих искала да ти покажа и подаря едно от любимите ми упражнения в коучинга – колелото на живота! Прерисувай го на отделен лист и отдели малко качествено време да разгледаш всяка от категориите и да я оцениш според личното си усещане и проявление в твоя живот от 1 до 10. След това вземи цветен молив или флумастер и оцвети всяко "парче от тортата" в зависимост от оценката.

  1. Какво ти прави впечатление?
  2. Нещо изненадва ли те?
  3. Харесва ли ти това, което виждаш?
  4. Ако замениш всяка от гумите на колата си с това колело, би ли потеглил на път? :-)